Grensoverschrijdend en (on)gewenst gedrag bespreekbaar maken op de werkvloer
Grensoverschrijdend en (on)gewenst gedrag bespreekbaar maken op de werkvloer
In onze cursus “Van grensoverschrijdend naar gewenst gedrag – Grensoverschrijdend en (on)gewenst gedrag bespreekbaar maken op de werkvloer” zet je de eerste cruciale stappen op weg naar een veilige en constructieve dynamiek voor medewerkers, leidinggevende en organisatie.
Angstcultuur, machtsmisbruik, grensoverschrijdend gedrag – het gebeurt niet alleen bij de televisie, in de politiek of het bedrijfsleven. Vaak wordt er pas actie ondernomen als de boel geescaleerd is – en dat terwijl signalen als roddelen, klachten over onveiligheid, en toenemen verloop en verzuim al lang zichtbaar waren. Herken jij dit? Kom dan op tijd in actie!
Een onveilige werkomgeving ontstaat niet alleen door ongewenst gedrag van collega’s, maar ook door een omgeving die toekijkt, een leidinggevende die het toelaat, een werkgever die niet ingrijpt en het toezicht dat faalt (stelt de Commisie Van Rijn).
Zorg voor een cultuur waarin ongewenst en gewenst gedrag bespreek wordt, want:
-Niet bijsturen op ongewenst gedrag ondermijnt de samenwerking
-Er dreigt direct gevaar voor de patiënt als werkverhoudingen verziekt zijn
-Langdurige blootstelling aan een giftige werkomgeving leidt tot burn-out en definitieve uitval van hoogopgeleide zorgprofessionals en blijvende persoonlijke schade.
Je leert alles over;
-Welke factoren van invloed zijn op “ons systeem” waardoor bepaald gedrag kan (voort)bestaan
-Wat jouw rol is als leidinggevende en wat je wel en niet moet doen
-Oefenen met het goede voorbeeld geven als het aankomt op het aanspreken op gedrag
-Hoe jij de groepsdynamiek op zo’n manier beïnvloed dat mensen zélf verantwoordelijkheid gaan dragen voor sociale veiligheid, aanspreken en gedragsnormen
-Het ontwikkelen van een “boodschappenlijst/actielijst” voor de rest van de organisatie om sociale veiligheid beter te borgen in de dagelijkse praktijk
Voor wie?
Deze cursus is ontwikkeld voor zorg- en managementprofessionals, zoals:
-Teamleiders, afdelingshoofden, managers, directie, coaches, HR professionals
-(Leidinggevend) medisch specialisten
-(Leidinggevend) verpleegkundigen
-(Leidinggevend) verpleegkundig specialisten, physician assistants
-En andere geïnteresseerde zorg- en managementprofessionals werkzaam in de gezondheidszorg.
Programma en data
De cursus bestaat uit vier interactieve contactdagen van 9.30 tot 16.00 uur in Utrecht onder leiding van Jorg Damen. Iedere dag heeft twee korte koffiepauzes van 15 minuten en één langere lunchpauze. Iedere contactdag heeft minimaal 5 onderwijsuren.
-Datareeks A (2024): 4 september, 18 september, 2 oktober, 16 oktober (allen woensdagen)
-Datareeks B (2025): 10 januari, 24 januari, 7 februari, 21 februari (allen vrijdagen)
-Datareeks C (2025): 1 april, 15 april, 6 mei, 20 mei (allen dinsdagen)
Onderstaand vind je het programma per dag met de leervragen in hoofdlijnen.
Dag 1 – Overzicht aanbrengen: waar staan we en wat willen we bereiken?
Dag 2 – Goed voorbeeld doet goed volgen – jouw rol als leidinggevende/manager
Dag 3 – Grensoverschrijdend gedrag – kwestie van rotte appels of een rotte mand?
Dag 4 – De groep zélf verantwoordelijkheid laten nemen
Terugkomdag (optioneel, bij voldoende belangstelling) – Hoe houd ik het proces op gang?
Download hier het programma.
Spreker Jorg Damen
Jorg Damen is arbeids- en organisatiepsycholoog en is gespecialiseerd in training en advies rondom aanspreekcultuur, groepsdynamiek en leiderschap in zorg en welzijn. Hij volgde diverse trainersopleidingen en doceerde communicatievakken op verschillende universiteiten.
Tegenwoordig werkt hij fulltime als “Dynamiek Dokter” vanuit zijn eigen bedrijf. Samen met de betrokken gaat hij op zoek welke factoren verantwoordelijk zijn voor de verstoorde dynamiek en helpt hij de groep om weer zelf verantwoordelijkheid te nemen. Hij houdt zich hoofdzakelijk bezig met trainingen, begeleiding en lezingen rondom thema’s als aanspreekcultuur, weerstand, teamontwikkeling, werkdruk, emotiemanagement en positieve psychologie. Hij wordt vaak gevraagd door teams of instellingen om “de neuzen dezelfde kant op te krijgen” bij veranderingen, werkdruk, conflicten, eigenaarschap etc.
Jorg is analytisch, betrokken en heeft frisse ideeën over hoe organisaties het beste uit hun mensen kunnen halen. Belangrijke kenmerken van zijn trainingen zijn interactie, humor, heldere voorbeelden en een goede mix tussen theorie en praktische tips. Hierdoor kan hij mensen ‘wakker schudden’ en snel tot de kern van het probleem komen.
Tot slot zet hij zich al meer dan vijftien jaar in voor verschillende maatschappelijke projecten en goede doelen zoals Stichting de Ster en Buurtbemiddeling in Utrecht.
Kosten
De investering voor deze 4 daagse cursus is € 2.413,95 (excl. terugkomdag). Alle deelnemers krijgen toegang tot de online deelnemerspagina met daarop het digitale naslagwerk. Voor groepen geldt er een groepskorting (mail naar info@hcponline.eu)
Locatie en route
La Vie Meeting Center
Sint Jacobsstraat 61
3511 BP Utrecht
Nederland
La Vie Meeting Center ligt op een steenworp afstand van de beroemde Utrechtse grachten.
La Vie is prima bereikbaar met het openbaar vervoer. Kom je liever met de auto, dan kun je tegen betaling parkeren in Qpark la Vie.
Openbaar vervoer
Je volgt vanuit Utrecht Centraal Station de bewegwijzeringborden “centrumzijde” vervolgens vanuit winkelcentrum “Hoog Catharijne” volg je de borden “Vredenburg”.
La Vie Meeting Center Utrecht bevindt zich tegenover het Vredenburg (plein) en boven de Bijenkorf op de hoek St.Jacobsstraat/Lange Viestraat.
Je kan het meeting center bereiken via de ingang op de Sint Jacobsstraat 61.
Parkeren
Postcode ten behoeve van uw navigatiesysteem: Rozenstraat 1, 3511 BS
Gasten van La Vie Meeting Center Utrecht kunnen gebruik maken van Parkeergarage La Vie, welke langs de verschillende aanrijdroutes wordt bewegwijzerd.
Op parkeerniveau 14 heb je rechtstreekse doorgang naar het meeting center.
Accreditatie
Voor deze cursus wordt accreditatie aagevraagd voor:
-Medisch specialisten – ABAN* (20 punten)
-Verpleegkundigen – Kwaliteitsregister V&VN (20 punten)
-Verpleegkundig specialisten – VSR (20 punten)
Medilex heeft meer dan 30 jaar ervaring in het organiseren van congressen, cursussen en opleidingen op het gebied van zorg en welzijn. Daarnaast zijn we expert op het gebied van de WZD en organiseren we succesvolle incompany trainingen.
Door de onafhankelijke werkwijze van Medilex varieert het aanbod studiedagen van complexe beleidsmatige vraagstukken tot praktische oplossingen voor de werkvloer.
Missie
Medilex organiseert nascholing voor de zorgprofessional. Deze nascholing is direct toepasbaar, interactief en actueel. Medilex draagt op deze manier bij aan het verbeteren van de kwaliteit van de zorg en het werkplezier van de zorgprofessional.
Visie
De ontwikkelingen in zorg en welzijn gaan razendsnel. Daarom zal het belang van onafhankelijke nascholing voor de zorgprofessional steeds meer toenemen.
Kernwaarden
Wij vinden het belangrijk dat onze deelnemers onze programma’s ervaren als direct toepasbaar, interactief en actueel. Medilex organiseert kennis – onafhankelijk, deskundig en met oprechte aandacht:
Wij streven ernaar met behulp van de input van sprekers en deelnemers onze programma's voortdurend te verbeteren.
Alle opleidingen van Medilex nascholing